Työsuhdesähköauton verotus

Fiksu työsuhdeautoilija voi säästää satasia kuukaudessa hyödyntämällä sähköauton autoedun verotuet.

Autoetuverotuksen faktat

Autoetu on luontaisetu jota verotetaan kuin palkkaa riippumatta siitä sisältyykö etu kokonaispalkkaan vai maksetaanko se rahapalkan päälle.

Työntekijällä on autoetu silloin kun hän (ja hänen perheenjäsenensä) käyttävät työnantajan kustantamaa autoa yksityisajoihinsa. Huom! Myös työmatkat ovat yksityisajoa.

Verohallinto vahvistaa vuosittain luontaisetujen verotusarvot. Työntekijän autoedulle on kaksi eri vaihtoehtoa. Autoedun kuukausikohtainen arvo koostuu kahdesta osasta: perusarvosta (prosenttiosuus) ja käyttökustannuksista (euromäärä).

 • Vapaa autoetu: työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon kohdistuvat kustannukset. Edun arvo kuukaudessa  on vuonna 2023 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 300 eurolla tai 20 sentillä kilometriltä
 • Käyttöetu: muutoin sama kuin vapaa autoetu, mutta työntekijä maksaa itse työsuhdeauton polttoaineet/ sähkön. Edun arvo kuukaudessa on vuonna 2023 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 105 eurolla tai 7 sentillä kilometriltä. Työnantaja voi tarjota työpaikka- ja julkista lataamista myös käyttöetuautoilijalle. Työsuhdeauton maksuton julkinen lataaminen sekä työpaikkalataaminen vapautui luontaisetuverotukselta vuosille 2021-2025.

Autoedun verotusarvo pienenee kun työajoa kertyy vuodessa yli 30 000 km. 2023 käyttöönotetussa autossa lisävarusteiden arvo lisätään auton uushankintahintaan siltä osin kun niiden arvo ylittää 1200 euroa ja aikaisemmin käyttöönotettuihin lisävarusteiden arvo lisätään auton uushankintahintaan siltä osin kun niiden arvo ylittää 850€. 1.10.2021 jälkeen rekisteröidyt täyssähköautot on vapautettu autoverosta, mikä keskimääräisen sähköauton osalla tarkoittaa noin 1 500 € alennusta hankintahintaan millä puolestaan on vaikutusta auton käyttäjän verotusarvoon.

Päästöttömien autojen verotusarvoja on laskettu vuosille 2021-2025  170 €/ kk käyttöedun osalta ja 290 €/ vapaan autoedun osalta. (Vapaan autoedun verotusarvon alennus on 120 €/kk mikäli auton ainoa käyttövoima on sähkö. Ja vuoden 2020 jälkeen ensirekisteröidyille täyssähköautoille on lisäksi 170€/kk vähennys autoetuun.)

Alle 100 g / km- päästöisten autojen, eli käytännössä ladattavien hybridien verotusarvoja on laskettu vuosille 2022-2025 käyttöedun ja vapaan autoedun osalta 85 € / kk. Tämän lisäksi 1.1.2022 alkaen lataushybridien ja kaasuautojen vapaaseen autoetuun kohdistetaan 60 euron kuukausittainen vähennys.

 

Auton suositushinta 25 000 €
Lisävarusteiden arvo 5 000 €
Vapaan autoedun verotusarvo

(kokonaisalennus / kk)

Käyttöedun verotusarvo

(kokonaisalennus / kk)

Polttomoottori 650 € / kk 455 € / kk
Ei-ladattava hybridi < 100 g Co2 565 € / kk (85 €) 370 € / kk (85 €)
Lataushybridi < 100 g Co2 505 € / kk (85 € + 60 €) 370 € / kk (85 €)
Täyssähkö 360 € / kk (170 € + 120 €) 285 € / kk (170 €)

Mitä tämä tarkoittaa minulle?

Verotukselliset edut vähäpäästöisen työsuhdeauton hankintaan ovat varsin runsaita ja autoilijan kannattaa ne hyödyntää jos seuraavat asiat toteutuvat:

 • Olet oikeutettu työsuhdeautoetuun. Jos sinulla ei vielä ole työsuhdeautoa, mutta ajat paljon työn puitteissa, kannattaa laskea työnantajan kanssa mikä työsuhdeauton ja kilometrikorvausten kustannusero on. Fiksu työnantaja ottaa huomioon myös autoedun sitouttavat tekijät.
 • Arvostat uudehkon työsuhdeauton ominaisuuksia ja kuluennakoitavuutta yli vanhemman oman auton mahdollisesti pienempää kuukausikustannusta ja yllätyskuluja.
 • Pidät tärkeänä, että hiilijalanjälkesi on mahdollisimman pieni. Täyssähköautolla paikalliset CO2 -päästöt ovat pyöreät nolla.
 • Sähköauto sopii päivittäiseen käyttöösi. Voit ladata autoa kotona ja / tai töissä ja ajat useiden satojen kilometrien päiväsuoritteita vain satunnaisesti. Kaikkien uudehkojen sähköautojen käyttösäde palvelee suomalaisten keskimääräistä 40-70 km päiväajoa.

Erityisesti kannattaa huomioida se, että sekä oman että työsuhdeauton julkinen ja työpaikkalataaminen on vapautettu luontaisetuverotukselta 2021-2025. Työnantajasi voi siis tarjota sinulle lataamismahdollisuuden firman piikkiin ilman että se vaikuttaa verotukseesi. Kannattaa siis harkita, pystytkö pääsääntöisesti lataamaan autoasi muualla kuin kotona, jolloin edullisempi käyttöetu olisi oikea ratkaisu. Toisaalta kotilatauksessakin puhutaan vain muutaman euron kustannuksesta 100 kilometriä kohden.

Mitä kannattaa ottaa huomioon sähköautoon vaihdettaessa

 • Mitkä ovat auton kokonaiskustannukset sinulle.
 • Sopiiko käyttöösi parhaiten ladattava hybridi vai täyssähköauto.
 • Mikä automalli parhaiten palvelee tarpeitasi: mm. koko, käyttösäde, lisävarusteet kuten kattokaiteet tai vetokoukku. Lähes jokaisella autovalmistajalla on kattava sähköautovalikoima.
 • Miten toteutat latauksen kotona. Sectolla on latauslaitekumppani jolta saat tarvittaessa sekä konsultaatiota että avaimet käteen-latauslaiteratkaisun. Latauslaite voidaan sisällyttää auton leasingvuokraan tai se voidaan maksaa erillisenä kokonaisuutena.
  • Taloyhtiöiden on syytä alkaa varautumaan ladattavien autojen määrän merkittävään lisääntymiseen. Saat meiltä tarvittaessa neuvoja asian esilletuomiseen taloyhtiökokouksessa.
  • Sähköauton latauslaite luetaan auton lisävarusteeksi.
 • Lataaminen julkisissa latauspisteissä. Pääsääntöisesti auto kannattaa ladata edullisesti joko kotona tai työpaikalla. Matkalla lataamiseen löytyy useita eri ratkaisuja, myös Sectolta löytyy oma lataustagi jolla lataat auton helposti Suomessa ja ympäri Eurooppaa.
 • Myyjämme auttavat sinua löytämään sinulle parhaiten sopivan automallin. Sinun kannattaa olla ajoissa liikkeellä, koska autojen toimitusajat ovat yhä pitkiä, jopa yli 12 kk.

Lue lisää sähköautoleasingistä täältä ja käyttäjäkokemuksista ajankohtaisartikkeleistamme.