Työsuhdesähköauton verotus

Fiksu työsuhdeautoilija voi säästää satasia kuukaudessa hyödyntämällä sähköauton autoedun verotuet.

Autoetuverotuksen faktat

Autoetu on luontaisetu jota verotetaan kuin palkkaa riippumatta siitä sisältyykö etu kokonaispalkkaan vai maksetaanko se rahapalkan päälle.

Työntekijällä on autoetu silloin kun hän (ja hänen perheenjäsenensä) käyttävät työnantajan kustantamaa autoa yksityisajoihinsa. Huom! Myös työmatkat ovat yksityisajoa.

Verohallinto vahvistaa vuosittain luontaisetujen verotusarvot. Työntekijän autoedulle on kaksi eri vaihtoehtoa:

 • Vapaa autoetu: työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon kohdistuvat kustannukset. Edun arvo kuukaudessa auton ensimmäisen kolmen vuoden käyttöajalla on vuonna 2021 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 270 eurolla tai 18 sentillä kilometriltä
 • Käyttöetu: muutoin sama kuin vapaa autoetu mutta työntekijä maksaa itse työsuhdeauton polttoaineet / sähkön. Edun arvo kuukaudessa auton kolmen ensimmäisen vuoden käyttöajalla on vuonna 2021 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 105 eurolla tai 7 sentillä kilometriltä.

Autoedun verotusarvo pienenee kun auto on yli kolme vuotta vanha tai työajoa kertyy vuodessa yli 30 000 km

1.10.2021 jälkeen rekisteröidyt täyssähköautot on vapautettu autoverosta, mikä keskimääräisen sähköauton osalla tarkoittaa noin 1 500 € alennusta hankintahintaan millä puolestaan on vaikutusta auton käyttäjän verotusarvoon.

Vuosille 2021-2025 päästöttömien autojen verotusarvoja laskettiin 170 € / kk käyttöedun osalta ja 290 € / vapaan autoedun osalta.

Vuosille 2022-2025 1.1.2021 tai sen jälkeen käyttöön otettujen alle 100 g / km- päästöisten autojen, eli käytännössä ladattavien hybridien käyttöedun ja vapaan autoedun verotusarvoa laskettiin 85 € / kk. Lisäksi 1.1.2022 alkaen lataushybridien ja kaasuautojen vapaaseen autoetuun kohdistetaan 60 euron kuukausittainen vähennys.

Alle 100 g / km-päästöisiin ei-ladattaviin hybrideihin kohdistetaan 85 euron kuukausittainen vähennys sekä käyttöetuun että vapaaseen autoetuun.

Sekä oman auton että työsuhdeauton maksuton julkinen lataaminen sekä työpaikkalataaminen vapautui luontaisetuverotukselta vuosille 2021-2025.

Auton suositushinta 25 000 €
Lisävarusteiden arvo 5 000 €
Vapaan autoedun verotusarvo

(kokonaisalennus / kk)

Käyttöedun verotusarvo

(kokonaisalennus / kk)

Polttomoottori 630 € / kk 465 € / kk
Ei-ladattava hybridi < 100 g Co2 545 € / kk (85 €) 380 € / kk (85 €)
Lataushybridi < 100 g Co2 485 € / kk (85 € + 60 €) 380 € / kk (85 €)
Täyssähkö 340 € / kk (170 € + 120 €) 295 € / kk (170 €)

Mitä tämä tarkoittaa minulle?

Verotukselliset edut vähäpäästöisen työsuhdeauton hankintaan ovat varsin runsaita ja autoilijan kannattaa ne hyödyntää jos seuraavat asiat toteutuvat:

 • Olet oikeutettu työsuhdeautoetuun. Jos sinulla ei vielä ole työsuhdeautoa, mutta ajat paljon työn puitteissa, kannattaa laskea työnantajan kanssa mikä työsuhdeauton ja kilometrikorvausten kustannusero on. Fiksu työnantaja ottaa huomioon myös autoedun sitouttavat tekijät.
 • Arvostat uudehkon työsuhdeauton ominaisuuksia ja kuluennakoitavuutta yli vanhemman oman auton mahdollisesti pienempää kuukausikustannusta ja yllätyskuluja.
 • Sähköauto sopii päivittäiseen käyttöösi. Voit ladata autoa kotona ja / tai töissä ja ajat useiden satojen kilometrien päiväsuoritteita vain satunnaisesti. Kaikkien uudehkojen sähköautojen käyttösäde palvelee suomalaisten keskimääräistä 40-70 km päiväajoa.

Erityisesti kannattaa huomioida se, että sekä oman että työsuhdeauton julkinen ja työpaikkalataaminen on vapautettu luontaisetuverotukselta 2021-2025. Työnantajasi voi siis tarjota sinulle lataamismahdollisuuden firman piikkiin ilman että se vaikuttaa verotukseesi. Kannattaa siis harkita, pystytkö pääsääntöisesti lataamaan autoasi muualla kuin kotona, jolloin edullisempi käyttöetu olisi oikea ratkaisu. Toisaalta kotilatauksessakin puhutaan vain muutaman euron kustannuksesta 100 kilometriä kohden.

Mitä kannattaa ottaa huomioon sähköautoon vaihdettaessa

 • Mitkä ovat auton kokonaiskustannukset sinulle.
 • Sopiiko käyttöösi parhaiten ladattava hybridi vai täyssähköauto.
 • Mikä automalli parhaiten palvelee tarpeitasi: mm. koko, käyttösäde, lisävarusteet kuten kattokaiteet tai vetokoukku. Lähes jokaisella autovalmistajalla on kattava sähköautovalikoima.
 • Miten toteutat latauksen kotona. Sectolla on latauslaitekumppani jolta saat tarvittaessa sekä konsultaatiota että avaimet käteen-latauslaiteratkaisun. Latauslaite voidaan sisällyttää auton leasingvuokraan tai se voidaan maksaa erillisenä kokonaisuutena.
  • Taloyhtiöiden on syytä alkaa varatutumaan ladattavien autojen määrän merkittävään lisääntymiseen. Saat meiltä tarvittaessa neuvoja asian esilletuomiseen taloyhtiökokouksessa.
 • Lataaminen julkisissa latauspisteissä. Pääsääntöisesti auto kannattaa ladata edullisesti joko kotona tai työpaikalla. Matkalla lataamiseen löytyy useita eri ratkaisuja, myös Sectolta löytyy oma lataustagi jolla lataat auton helpoisti Suomessa ja ympäri Eurooppaa.

 

Lue lisää sähköautoleasingistä täältä ja käyttäjäkokemuksista ajankohtaisartikkeleistamme.