Ajankohtaista, Palvelut Autojen hinnat nousussa ja toimitusajat venyvät

Vaikka pandemia osoittaa laantumisen merkkejä, lyövät poikkeuksellisen kriisin jälkimainingit vielä pitkään automarkkinoilla. Uusien autojen tilaajat saavat varautua pitkiin toimitusaikoihin. Nousseiden valmistuskustannusten ja korkean kysynnän myötä valmistajat ovat nostamassa useimpien autojen hintoja 3-6 % lähikuukausien aikana.

Poikkeuksellinen maailmantilanne pidentää toimitusaikoja ja nostaa hintoja

Useimmat autovalmistajat joutuivat sulkemaan tuotantolinjojaan 2020 työvoimaan osuneiden koronarajoitusten ja tippuneen kysynnän vuoksi. Tilauspuskurina toimineet autovarastot ovat nyt tyhjentyneet ja koko elektroniikka-alaa vaivaava komponenttipula aiheuttaa päänvaivaa autovalmistajille.

Jos sopivaa autoa ei löydy maasta valmiina, on uuden auton tilaajan tällä hetkellä hyvä varautua 8-12 kk toimitusaikoihin. Myös budjettitietoisen kannattaa toimia nyt, sillä ennustetut hinnankorotukset tulevat tuntumaan lompakossa: 4 % hinnankorotus 50 000 euron autoon nostaa leasingvuokraa noin 50 € / kk.

Päästöttömien autojen autoveron poisto ja työsuhdeauton verotusarvoon kohdennettu valtion sähköautotuki on lisännyt täyssähköisten autojen kysyntää. Täyssähköautoista nopeaan toimitukseen löytyy Tesla Model 3:ia sekä Polestareja, muilla malleilla tämän hetkinen toimitusaika on lähes poikkeuksetta yli 8 kk.

Työsuhdeautojen osalta autot on syytä tilata hyvissä ajoin mutta tilanne ei ole akuutti: työsuhdeautoilijan käytössä olevaa leasingsopimusta voidaan useimmiten jatkaa kunnes uusi auto saapuu satamaan.

Etenkin hyötyajoneuvoista pulaa

Tuotannonvälineinä toimivien hyötyajoneuvojen puute on yritysten liiketoiminnan kannalta henkilöautoja suurempi haaste. Pakettiautojen toimitusajat ovat venyneet poikkeuksellisen paljon. Yritysten onkin syytä olla ajoissa hereillä mikäli yritystoiminnan kasvattaminen vaatii esimerkiksi uuden pakettiauton hankintaa tai vanhan auton päivittämistä käyttövarmempaan yksilöön.

Ennakoimisella tuhansien eurojen säästöt

Secton myyntitiimi on jatkuvasti yhteydessä autoliikkeisiin ja maahantuojiin ajantasaisen toimitustilanteen selvittämiseksi. Ole siis rohkeasti ja ajoissa yhteydessä jos pohdit auton vaihtoa tai uuden hankintaa: autamme mielellämme nopeimman ja kustannustehokkaimman ratkaisun löytämisessä. Jos mielit uutta autoa ensi vuoden toisella puolikkaalla on syytä toimia nyt: hinnat ovat noususuunnassa.