fbpx

Ajankohtaista, Sananvuoro Markkinahäiriö autoverotuksessa on ohi – mitä seuraavaksi?

Ministeri Anne Berner ilmoitti eilen illalla pysäyttävänsä liikenneverkkoselvityksen. Syyksi mainittiin se, että yhtiömuotoinen rahoitusmalli Suomen tieverkolle ei saanut kannatusta. Pelkkää selvitystä tuskin olisi ollut tarvetta keskeyttää vain tuon vuoksi. Suurimmaksi syyksi nousikin juuri autoveromuutoksesta nousseet spekulaatiot, jotka aiheuttivat markkinahäiriötä autokauppaan. Moni hankintapäätöstä tekevä jäi odottamaan, miten autoveron kanssa käy.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Hallitus keskeyttää nyt valmistelut ja ottaa asiassa aikalisän. Kuten Juha Sipilä totesi STT:lle, asiaa tarkastellaan uudelleen hallituspuolueiden kesken. Uudistukset siirtyvät seuraavaksi takaisin kabinettivalmisteluun. Tosi asia jota hallituksen edustajatkaan eivät kiistä on se, että sekä autoilun verotus että tieverkon investoinnit kaipaavat rakenteellisia uudistuksia.

Liikenneverkkoselvityksessä oli paljon hyvää ja itsekin tuin asiaa vahvasti. Siinä oli konkreettinen ratkaisuehdotus autoilun verotuksen siirtämiseksi omistamisesta käyttämiseen, joka kuitenkin on avainasemassa, jos Suomen tieliikenteen päästöjä halutaan vähentää osana Pariisin ilmastosopimusta.

Onko autoverokeskustelu nyt haudattu?

Autoveron poistaminen ei nyt ole hallituksen agendalla. Hallitus käytti tässä selvityksessä niin paljon kansalaisluottamusta, että hetkeen autoverosta tuskin uskalletaan lausua suuntaan tai toiseen. Se ei poista sitä, että pitkässä juoksussa autoverolle pitää tehdä jotain. Matalapäästöiset autot tulevat lähivuosina kasvattamaan merkittävästi osuuttaan Suomessa. Näiden veron tuottokyky verrattuna nykypäivän autokalustoon on selkeästi heikompi johtuen matalammista päästöistä, mikä vähentää sekä autovero- että polttoaineverotuottoja.

Uskaltaako tässä nyt hankkia enää uutta autoa?

Uskaltaa. Auto hankitaan aina tarpeeseen ja autoverouudistus on nyt tältä erää haudattu.

___

Keskustelu jatkuu Secton some-kanavissa Facebookissa ja LinkedIn:ssä.

Sananvuoron kirjoittaja Ville Kujansuu on tiettävästi Suomen innovatiivisin blogaava talousjohtaja (toim. subjektiivinen huom.). Suomen johtavan autoalan palveluyhtiön Secto Automotiven riveihin Ville liittyi vuonna 2014.

Ville Kujansuu, Secto Automotive

Ota yhteyttä!

Miten voimme olla avuksi? Kerro meille autotarpeistasi ja olemme sinuun pian yhteydessä.