Ajankohtaista, Sähköautot Secto Road Trip – takaisin kotiin vol 2

Ensimmäinen Secto Road Trip-ajotiimi saavutti Milanon täyssähköisillä Audi etronilla ja Tesla Model 3:lla viidessä päivässä. Matkalla oli melkoisesti lataushaasteita ja päivät venyivät pitkiksi. Suomeen palaavan, Secton työntekijöistä koostuvan tiimin aikataulu on vielä tiukempi: Milanosta Tukholma-Helsinki lautalle pitäisi ehtiä vajaassa kolmessa vuorokaudessa (2 100 km). Paluumatkalla ei tosin tarvitse tuottaa sisältöä tai pysähtyä kuvaamaan joten autokunnat voivat keskittyä puhtaasti ajamiseen ja lataamiseen. Melkoinen suoritus joka tapauksessa jopa polttomoottoriautolle, miten luonnistuu matkan taittaminen täyssähköautoilta?

Secton sähköinen road trip lähestyy  loppuaan. Tähän mennessä Audi e-tron – tiimi (Atte ja Miika) olivat tyytyväisiä Audin e-tron sähköautoon. Secto Road Tripin viimeisinä paluupäivinä tiistaina ja keskiviikkona oli aika ajaa useampi sata kilometriä Tesla Model 3:lla.

Teslasta huokui välittömästi sen pelkistetty olemus. Vain muutama nappi ja yksi iso näyttö ohjaamossa miellyttää rauhallista tunnetta hakevaa kuskia. Lisäksi ajoneuvon tunnettu käyttöliittymä yhdeltä isolta näytöltä eroaa selvästi muista perinteisistä autovalmistajista: tunne on sekoitus tietokonetta (Apple) ja autoa, joka luo automaailmassa poikkeuksellisen käyttäjäkokemuksen.

Ajoneuvon pikaisen tutustumisen, penkkien säädön ja reitin tarkastuksen jälkeen oli aika lähteä Teslalla Jönköpingistä kohti Tukholmaa. Model 3 vaikutti e-tronia sedanina huomattavasti sporttisempi: alusta tuntui jäykemmältä, ohjaus asteen napakammalta ja auto selkeästi nopeammalta. Välitön vertauskuva tuntui hakeutuvan BMW:n 3-sarjaan. Kyyti ei ollut yhtä sulavaa ja pehmeää kuten e-tronissa, mutta allekirjoittanut oli hyvin tyytyväinen Teslan ajotuntumaan. Muutaman sadan kilometrin moottoritiepätkä sivupysähdyksineen menivät oikein mukavasti ilman isompia ongelmia.

Tesla Model 3 on e-tronia hieman edullisempi (e-tron alkaen Audin hinnaston mukaan n. 87 k €, ja Tesla on n. 50-70 k € varustetasosta riippuen), mutta hinnan ollessa selkeästi premiumia viimeistelyn uskoisi olevan parempi. Rengasmelu oli selkeästi e-tronia suurempi normaaleissa maantienopeuksissa, ehkä jopa voimakkaampi kuin uusissa saksalaisissa C-segmentin autoissa. Lisäksi älykkäät avustimet eivät toimineet tässä testiajossa niin sulavasti kuin e-tronissa, esimerkiksi adaptiivinen vakionopeudensäädin ja kaista-avustin kyllä toimivat, mutta e-tronissa nämä vaikuttivat toimivan sulavammin. Teslan latauksessa Supercharger – asemilla ei ollut mitään moitittavaa – kaikki toimi kuten pitääkin ja lataus oli ripeää. Teslan käytännön toimintasäde on helposti 300-400 km normaaliajossa, joka on jo ratkaisevasti e-tronia parempi. Teslankin tapauksessa pitää muistaa taloudellinen ajotapa, sillä säde laskee vauhdilla mikäli auton hevosvoimareserviä käyttää aktiivisesti.

Takaisin kotona

Matkan päättyessä Helsinkiin oli aika koota kokemuksia ja ajatuksia paluumatkasta Milanosta Helsinkiin. Lähdimme sunnuntaina aamulla kello yhdeksän ja olimme Tukholmassa tiistaina iltapäivällä. Helsinkiin saavuimme keskiviikkoaamuksi. Määränpää siis oli Italiasta Tukholmaan ja Tukholmasta Helsinkiin.

Toistaiseksi suppeahkolla korkean tehon latausasemaverkolla pelastajana toimivat reittinavigaattorit, esimerkkinä mainittu abetterrouteplanner.com. Ilman reittisovelluksia latausasematietojen manuaalinen kaivaminen ja etäisyyksien laskeminen olisi ollut hankalaa, mutta näillä matkanteko oli melko joutuisaa. Toki vielä kaivataan lisää korkean tehon latausasemia, mutta jo nyt matkanteko sähköautoilla Länsi- ja Etelä-Eurooppaan oli helppoa.

Auton lataaminen plugsurfing – appilla oli helppoa ja nopeaa. Lataamisen hinta tosin vaihteli appissa aika paljon lataustoimittajan mukaan, per noin koko latauskerta (n. 50 kWh) 8 eurosta 20 euroon.

Liikenne on kovassa murroksessa, ja kymmenen vuoden päästä suomalainen liikenne voi näyttää jo selvästi erilaisemmalta. Italiaan ja takaisin pääse helposti jo mainitulla tavalla sähköautoilla, kun käyttää aikaa hetken suunnitteluun. Kuitenkin korkeatehoisten latausasemien vähäinen määrä voi aiheuttaa vielä joissakin Euroopan osissa ongelmia, esimerkiksi Suomessa asemia taitanee olla kirjoitushetkellä (kesäkuu 2019) vain yksi Lohjalla. Kesko ilmoitti 26.6.2018 tulevista Ionity-latausasemista Turkuun, Lahteen ja Tampereelle, mutta toistaiseksi aikataulu on vielä hämärän peitossa.

Kun koko latausverkko kehittyy Euroopassa ja Suomessa sekä automallit halpenevat toimintasäteen kasvaessa – voi sähköautoille ennustaa aika kovasti kasvavaa menekkiä seuraavan viiden vuoden aikana. Varsinkin, jos vaikeammin ennustettavasta politiikasta tulee sähköautoille merkittäviä julkisia tukia esim. hankintatuen muodossa.

 

Secto Road Trip-matkapäiväkirjan muut osat löydät täältä:

Päivä 1, Helsinki-Turku/Tukholma

Päivä 2, Tukholma-Kööpenhamina

Päivä 3, Kööpenhamina-Hampuri

Päivä 4, Hampuri-Singen

Päivä 5, Sveitsi

Päivä 6, Milano

Pikavauhtia takaisin kotiin vol 1

Pikavauhtia takaisin kotiin vol 2

 

___

Matkapäiväkirjan kirjoittaja on Secton Business Controller Atte Haapsaari.