fbpx

Ajankohtaista Tosiasiallisten edunsaajien rekisteröiminen muuttuu hiljalleen

EU-direktiiviin, maksajan tiedot -asetukseen ja rahanpesulakiin perustuva tosiasiallisten edunsaajien selvitys on ollut arkea lähes kaikille yrityksille jo vuosia. Eri rahoittajien lomakkeiden päivittäminen ja samojen tietojen raportoiminen on varmasti tuntunut uuvuttavalta. Kesän aikana me saimme Suomeen voimaan uuden rahanpesulainsäädännön, joka tulee helpottamaan monien yritysten arkea, erityisesti rahoituspäätöksiä haettaessa.

Patentti- ja rekisterihallitus alkoi rahanpesulain muutoksen myötä 1.7.2019 rekisteröimään sähköisesti tosiasiallisten edunsaajien ilmoituksia ja jatkossa yrityksillä onkin velvollisuus ylläpitää ajantasaisia tosiasiallisia edunsaajiaan kaupparekisterissä, aivan kuten muitakin yrityksen perustietoja osoitteesta vastuuhenkilöihin ja yhtiöjärjestykseen. Ilmoitus tulee olla tehtynä 1.7.2020 mennessä ja tämän jälkeen aina, kun edunsaajiin tulee muutoksia. Erityisen hyvä on muistaa, että ilmoitus tulee tehdä, vaikka yrityksellä ei olisikaan laissa mainittuja tosiasiallisia edunsaajia.

Ilmoittamiseen sinulla tulee olla riittävät oikeudet yrityksen edustamiseen ja vahvan sähköisen tunnistamisen välineet (esim. tupas-tunnukset). Näillä pystyt tekemään ilmoituksen yrityksesi edustajana suoraan sähköisesti PRH:lle.

Voiko edunsaajalomakkeista nyt luopua?

Valitettavasti ei ihan vielä. Tällä hetkellä on käynnissä rekisterin kerääminen ja vielä tällä hetkellä moni yritys ei ole tehnyt ilmoitusta kaupparekisteriin. Kun sähköisesti ilmoittaneiden yritysten osuus kasvaa, alkavat rahoittajat ja pankit hiljalleen siirtyä käyttämään kaupparekisterin tietoja omien lomakkeidensa sijaan.

Ilmoituksen voit tehdä tämän osoitteen takana.

Mitä on hyvä muistaa:

  • Yhtiöiden ja yhteisöjen tulee tehdä kaupparekisteriin ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista
  • Ilmoitus on tehtävä, vaikka edunsaajia ei olisi
  • Ilmoitus on tehtävä 1.7.2020 mennessä
  • Ilmoituksen voi tehdä riittävät valtuudet omaava henkilö
  • Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti

Ota yhteyttä!

Miten voimme olla avuksi? Kerro meille autotarpeistasi ja olemme sinuun pian yhteydessä.