Sähköautot, Sananvuoro Sähköautolla Eurooppaan – aloittelijan opas

Mitä tapahtuu kun kaksi sähköautonoviisia lähtee 2 700 km road tripille läpi Euroopan? Keravan bensalenkkari Ari ja taloudellisen ajon mestari Jenni matkasivat täyssähköautoilla Tesla Model 3:lla ja Audi e-tronilla Helsingistä Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Sveitsin läpi Milanoon. Riittikö sähkö? Entä hermot?

Kokosimme erittäin hauskan ja ajoittain hyvinkin hasardin Secto Road Tripin tärkeimmät opit tähän aloittelevan sähköisen road tripaajan oppaaseen. Olkoot sinun reissusi yhtä hauska ja vähemmän hasardi!

Taloudellisen ajon mestari Jenni ja Keravan bensalenkkari Ari ajavat täyssähköautoilla läpi Euroopan, kumman taktiikka vie paremmin perille?
  1. Tunne sähköautokalustosi

Omaan kalustoon kannattaa tutustua huolella ennen pidempään reissuun lähtöä. Autoissa alkaa olemaan huomattava määrä ajoa helpottavaa autonomisuutta, mikä saattaa jäädä pintapuolisella vilkaisulla huomaamatta. Esimerkiksi Teslan kaistanvaihto-ominaisuuden oikean käyttötavan opimme vasta reissusta palattuamme. Kiitos tarkkasilmäiselle kolmannen päivän blogitekstin lukijalle! Eli ensin vilkku päälle ja odotellaan että Tesla siirtää itsensä viereiselle kaistalle. Melkoista.

Audi etron jäi reissun aikana jumiin lagaavaan lataustolppaan. Sekä Audista että Teslasta löytyy manuaalinen hätävapautus pienen googlauksen / ohjekirjan selauksen jälkeen. Mukavampaa olisi toki ollut selvittää vapautusmekanismi etukäteen ja jättää turha parkkipaikkasäätäminen väliin. Toisaalta meistä tuli parkkipaikkasäätämisen ammattilaisia reissun aikana, taito se on sekin.

Auton todellinen sähkönkulutus omalla ajotyylillä on hyvä tietää etukäteen: reissun lataustaukoja on turha suunnitella etukäteen jos todellinen kulutus on jotain muuta kuin WLTP:n antama tai edellisen kuskin ajotietokoneeseen ajama. Tämän saimme kokea useampaan otteeseen kun kuskimme Taloudellinen-Jenni ja Keravan Bensalenkkari-Ari vaihtoivat ajokalustoa. Viidennen päivän blogitekstimme videolta löytyy Jennin ja Arin analyysia ajotavan vaikutuksesta kulutukseen ja lataustiheyteen.

Secto Road Tripin kalustona täyssähköautot Tesla Model 3 ja Audi etron. Mitäs näihin tankattiinkaan?
  1. Matkasuunnittelu on plussaa muttei pakollista

Puhelimeen on ladattavissa monia erilaisia latauspisteet huomioivia matkasuunnitteluappeja hieman erilaisilla ominaisuuksilla. Secto Road Tripin aikana käytimme enimmäkseen PlugSurfingia, jolla myös latasimme, PlugSharea ja Better Route Planneria (verkkosivu, ei sovellus).

Teslan äärimmäisen kätevä ajotietokone tekee kaiken suunnittelun kuskin puolesta Teslan omaa Super Charger-verkostoa käyttäen. Myös Audi etron ohjaa lähimmälle latauspisteelle. Meidän olisi tosin kannattanut tarkistaa että se sijaitsee menosuunnassa. Autobahnalla ylimääräisistä lenkeistä tulee pitkähköjä.

Teslan ajotietokone osoittautui noviisisähköautoilijaa viisaammaksi kun viidentenä matkapäivänä Sveitsiin saavuttaessa lyhyet yöunet ja jatkuva auton vaihtaminen kostautuivat pienenä ajatushäiriönä latausten suhteen. Onneksi Tesla oli hereillä ja osasi auttaa kun käyttösäde läheni nollaa ja range anxiety alkoi hiipiä nuukahtaneen autokunnan ihon alle.

Järjestelmällinen sähköautokuski voi käytännössä suunnitella koko matkan valmiiksi ajotietokoneeseen päivämatkoineen, latauspysähdyksineen ja -hintoineen. Secto Road Tripin teema oli ”sähköautonoviisit reissussa”, autoissa oli eri käyttösäteet ja matkalla tuotettiin videosisältöä pelkän ajamisen lisäksi. Näin ollen ilmassa oli ”aavistus” enemmän säätöä, jonka voi matkapäiväkirjasta aistia. Toisaalta paluumatkalla molemmat autot keskittyivät ajamiseen ja saavuttivat Tukholman lautan alle kolmessa vuorokaudessa ilman ongelmia.

Latausverkostojen kattavuus vaihtelee vielä suuresti maiden välillä. Itä-Eurooppa on vielä haasteellinen, mutta lännessä täyssähköautolla matkaa siinä missä polttomoottorillakin. Meidän reissumme aikana latausverkosto parani koko ajan etelään päin mentäessä (Ruotsi-Tanska-Saksa-Sveitsi). Ihaniin hypernopeisiin latauspisteisiin totuttuamme Italian verkosto oli pieni järkytys. Kuskien analyysia maiden eroista voit katsoa kuudennen päivän videolta.

Tesla Model 3:n ainoasta näytöstä näkee nopeuden lisäksi (hui!) kaiken muun tarvittavan.
  1. Aktiivinen some-yhteisö

Sähköautonoviisille Facebookin aktiiviset suomalaiset sähköautoryhmät ovat erinomainen helpdesk. Mekin saimme ryhmistä hyviä vinkkejä ennen road tripiä ja selvennyksiä meitä kummastuttaneisiin asioihin jälkikäteen. Kuten kaikessa some-kirjoittelussa, kannattaa kuitenkin muistaa että mielipiteitä on yhtä monta kuin kirjoittajiakin ja lukijan päätettävissä on mitä neuvoja noudattaa ja mitkä jättää huomioimatta.

  1. Sähköauto myös taskussa

Useisiin uusiin autoihin kuuluvat mobiiliapit ovat vähintäänkin kivoja leluja, mutta sähköautojen osalta lähes ehdottomia. Emme valitettavasti saaneet ladattua laina-autojen apeja reissulle mukaan. Useampi ikävä latauksen keskeytymisyllätys olisi ollut vältettävissä jos latausta olisi pystynyt seuraamaan etänä.

Milanossa seikkaillessamme melkein hukkasimme Audi etronin latauspisteeseen. Kyllä se auto sitten löytyi, mutta nopeammin se olisi löytynyt Audin omalla apilla. Pistetään tämä maaliin saapumisen aiheuttaman huuman piikkiin.

Italia osoittautui sähköautojen lataamisen kannalta Secto Road Tripin haasteellisimmaksi maaksi.
  1. Lataustagit kerralla kuntoon

Suomessa ja Pohjoismaissa sähköauton latauksissa selviää melko hyvin muutaman eri latauspisteoperaattorin tageilla, mutta pidemmälle maailmalle lähtiessä homma menee monimutkaisemmaksi: Harva hankkii satunnaisia ulkomaan sähköautomatkoja varten taskuunsa sellaisen tusinan tagin himmelin, jonka riittävä latauspistekattavuus vaatisi.

Me ratkaisimme ongelman omalla Secto Plugsurfing-tagilla: Plugsurfing on kerännyt taginsa alle yhteensä 108 000 sähköauton latauspistettä ympäri Euroopan. Plugsurfingin puhelinapilla latauspisteiden kartoittaminen lataustehon ja jäljellä olevan käyttösäteen perusteella on helppoa. Latauskertoja reissulle kertyi useita kymmeniä ja joka kerta lataus onnistui Plugsurfing-tagilla tai apilla. Tosin kerran latauspiste kieltäytyi lataamasta tagin autentikoimisen jälkeen.

Secton PlugShare-maksutagi toimi Euroopan reissulla erinomaisesti.
  1. Latauspisteiden hinnoittelu

Kannattaa huomioida, että Plugsurfing hinnoittelee latauksen latauspisteen operaattorin määrittämän hinnan mukaisesti, joka saattaa poiketa operaattorin suoramyyntihinnasta. Hinta saattaa olla sama kuin operaattorilla, hieman korkeampi tai posketon, kuten Ruotsin Örkelljungan Bee Charging Solutionsin latauspisteellä huomasimme. Emme tosin pystyneet varmistamaan oliko kyseinen latauspiste ökykallis myös suoraan ostettuna.

Keskimääräisesti sähköautoilu on käyttökuluiltaan polttomoottoria edullisempaa, mutta se vaatii lataajalta pientä valveutuneisuutta sen totutun 95E- tai Di-kyltin vahtaamisen sijasta. Mielenkiintoinen kustannustesti onnistui Ruotsissa Tallebon McDonaldsin pihassa, jossa toinen latauspisteistä oli kWh-hinnoiteltu ja toinen laskutti käytettyjen minuuttien mukaan. Hintaero oli yli kolminkertainen, tsekkaa täältä kummin päin.

Secto Road Trip-tiimin ehdottomaksi lemppariksi nousi Saksassa ja Sveitsissä hypernopea ja toimintavarma Ionity-latausverkosto, joka oli kertamaksuhinnoiteltu: 8 € / lataus ladatun sähkön määrästä riippumatta. Saksassa tosin lataus keskeytyi itsestään ja jouduimme aloittamaan latauksen uudelleen. Nämä ovat tulossa pian Suomeenkin! Tuskin maltamme odottaa…

Latauspisteiden osoitteet, nopeudet, latausliittimet ja hinnat löytyvät ylempänä mainituista matkansuunnitteluapeista, mutta tienpäällä huomasimme ettei niihin kannata luottaa sokeasti: apissa ilmoitettu nopeus oli muutaman kerran todellista nopeampi. Appien välillä vertailu kannattaa varsinkin jos latausverkosto on harva ja varasuunnitelmaa ei ole olemassa.

Tämä on nyt tätä tutuksi tullutta parkkipaikkasäätöä. Kyseinen laturi ei suostunut päästämään Audi etronistamme irti.

 

  1. Latausnopeus

Keskimääräisessä käytössä autolla ajetaan päivittäin joitain kymmeniä kilometrejä kodin ja työpaikan väliä. Tällaisessa käytössä sähköauton latausnopeudella ei juurikaan ole merkitystä: auto ladataan edullisella yösähköllä kotipistokkeesta tai työpaikalla työpäivän aikana.

Secto Road Tripin kokonaispituus Helsingistä Milanoon oli 2 700 km viidessä päivässä. Pisin suunniteltu päivämatka oli yli 800 km, mikä meidän kalustollamme ja matkanopeudella tulisi vaatimaan 3-4 latauspysähdystä. Tällöin latauspysähdysten pituudella todellakin on merkitystä ellei välttämättä halua viettää tienpäällä ympäripyöreitä vuorokausia. Vinkkimme pitkän matkan sähköautoilijalle:

  • Schuko (kotipistorasia), teho muutamia kilowatteja – järkevä vain yölatauskäyttöön. Meidän käyttämämme Tesla Model 3 ja Audi etroni olisivat vaatineet noin 40 h latausta täyteen akkuun.
  • Type 2-laturi max. 22 kW – käy hätätilanteessa, varustaudu kirjalla tai sukkakutimilla. Tähän vaihtoehtoon jouduimme turvautumaan Milanossa. Täydet tehot saat käyttöön vain jos autosi pystyy käyttämään vaihtovirran kaikkia kolmea vaihetta.
  • Pikalaturi 50 kW – OK jos haluat nauttia pitkän lounaan ja jumpata lasten kiipeilytelineessä.
  • Hyperlaturi 150 kW tai enemmän – sähköautoilijan taivas – hae kahvi, äkkiä! Näitä kaipaamme Suomeen lisää Lohjan aseman lisäksi.

Latausnopeuteen vaikuttaa tehon (kW) lisäksi kyseisen sähköauton sisäisen laturin vastaanottokyky, akuston kapasiteetti, varaustila ja ulkolämpötila. Useimmista julkisista latauspisteistä löytyy tarvittavat pistoketyypit suoraan autoon iskettäväksi, omaa laturipiuhaa käytimme lähinnä hotelleissa. Muista pakata myös schuko-adapteri mukaan hätävaraksi.

Aivan täyteen akkua ei tienpäällä kannata ladata: akuston vastaanottokyky laskee 80 % jälkeen ja lataus hidastuu huomattavasti.

Tähän aiheeseen voisi uppoutua romaanin verran, mutta pidetään teksti tiiviinä, tai edes tiiviihkönä. Googlella löytää lisää.

Lataustauoilla voi tehdä kaikkea kehittävää. Tai tätä.
  1. Yölataus on ehdoton

Pitkän matkan sähköautoreissaamisessa yölatauksen merkitys korostuu: on turhauttavaa aloittaa pitkä päivä tyhjän akun latauksella kun saman ajan voisi käyttää autobahnan nielemiseen.

Tämä oli meidänkin road trip-porukalla tiedossa, mutta aina ei mene niin kuin Strömsössä. Ei itseasissa mennyt yhtenäkään yönä.

Hotellivaraussivustoilla voi rajata hakua sähköautolatauspisteellisiin hotelleihin. Kööpenhaminan Bella Sky-hotellin varasimme juuri tällä perusteella ja varmistimme latausmahdollisuuden vielä suoraan hotellista. Kuinkas sitten kävikään? Kädenvääntöä paikallisten Tesla-taksikuskien kanssa ja aivan liian aikainen latausherätys.

Milanon hotellilatausfarssi jää kaikessa epätoivoisuudessaan ehdottomasti mieleen yhtenä road tripin kohokohdista. Välillä pitää valita itkeäkö vai nauraa ja tässä Italian pienimässä parkkihallissa tuli ehdottomasti naurettua. Päivän video on katsomisen arvoinen, samalla saat vinkkejä siihen, miten liukua sadan tonnin auton konepellillä.

40 mm per sivu riittää oikein hyvin. Pieni ongelma on se, että latausportti on tallin karmin kohdalla. Tämä tulee vaatimaan akrobatiaa.

Reissun jälkeen saimme sähköautofoorumilta vinkin että Teslan hotelleihin sijoitettu Destination Charger-verkoston kartta löytyy Teslan verkkosivuilta. Usein Tesloihin varautuneet hotellit ovat panostaneet myös yleisiin latauspisteisiin. Hampurin Grand Elysée-hotellissa saimme Teslan ladattua Destination Chargerissa.

 

  1. Matka on yhtä tärkeä kuin määränpää

Aikataulumme Helsingistä Milanoon oli melko tiukka viisi päivää (pisin päivälegi 800 km) ja takaisinpäin tullessa vielä tiukempi neljä päivää. Samalla tuli todistetuksi, että sähköautoilla on mahdollista taittaa matkaa siinä missä polttomoottorillakin.

Jos kuitenkin kaipaa road tripiltään asfaltin lisäksi elämyksiä, kannattaa sähköautolla matkatessa varata hieman enemmän aikaa ja mitoittaa päivälegit yhden-kahden latauksen pituisiksi. Aamulla liikkeelle täydellä akulla, yksi lataus keskellä päivää, muutama paikallinen elämys ja yöksi majapaikkaan lataamaan. Käyttämällämme kalustolla tämä olisi tarkoittanut noin 400-500 kilometriä päivässä. Harvapa haluaa polttomoottorillakaan painaa pidempiä päiviä.

Suurin osa Tanskan, Saksan ja Sveitsin hypernopeista latureista sijaitsee pikaruokaravintolan takapihalla, joten jos reissunsa suunnittelee puhtaasti nopeat lataukset edellä voi vyötärönympärys kasvaa ja paikalliset kulttuurikokemukset jäädä ohuiksi.

Teslan SuperCharger-latausverkon pisteitä löytyy eksoottisemmistakin paikoista. Esimerkiksi Ruotsin Toftaholmin latauspiste oli upea keidas jossa latautuivat auton lisäksi kyytiläiset.

Toftaholmin Teslan Supercharger pisteeltä löytyy kaikki mitä ihminen tarvitsee lataukseen: kartanokahvila, ranta, laituri, luontopolku ja keskiaikaisia raunioita.

Kalusto on tärkeä osa road tripiä. Meillä oli onni saada allemme erinomaiset, mutta filosofialtaan hyvin erilaiset sähköautot Tesla Model 3 ja Audi etron. Ajokokemusten vertailua löydät esimerkiksi paluumatkan tiimin päiväkirjoista täältä ja täältä, sekä kuudennen päivän videolta.

Kalustoa tärkeämpää on kuitenkin seura: pitkiin päiviin ja yleiseen säätöön auttaa huono huumori ja pitkä pinna. Meidän tiimi oli timanttinen, valitse sinäkin yhtä viisaasti!

Hauskaa matkaa!

Secto Road Trip-matkapäiväkirjan muut osat löydät täältä:

Päivä 1, Helsinki-Turku/Tukholma

Päivä 2, Tukholma-Kööpenhamina

Päivä 3, Kööpenhamina-Hampuri

Päivä 4, Hampuri-Singen

Päivä 5, Sveitsi

Päivä 6, Milano

Pikavauhtia takaisin kotiin vol 1

Pikavauhtia takaisin kotiin vol 2