fbpx

Sananvuoro Nordic Business Forum 2017 – mitä ajatuksia se herätti

Suomessa huikean mittakaavan saavuttanut Nordic Business Forum ei tänäkään vuonna jättänyt ketään kylmäksi. Muutama teema nousi tänäkin vuonna yli muiden ja varmasti antaa kaikille business-päättäjille paljon ajateltavaa. Mielenkiintoinen kysymys on se, ketkä pystyvät muuttamaan briljantit ajatukset käytännön tekemiseksi ja aidosti muuttamaan liiketoimintaansa. Muutama nosto Forumista lienee paikallaan:

  1. Kyseenalaista status quo

Helposti sanottu, mutta vaikeasti tehty. Adam Grant antoi kaikille mielenkiintoisen käänteisen neuvon: mieti, millä asioilla saat ”tapettua” yrityksesi ja puutu niihin. Yleensä tämän keskustelun kautta löydetään nopeasti niitä asioita, jotka aidosti ovat arjessa jo nyt haasteita joihin tulee puuttua. Mieti myös ketkä ovat organisaatiossa ”antajia”, jotka luovat energiaa ja ketkä ”ottajia”, jotka vievä joukkueelta energiaa. Kumpaan itse kuulut?

Servern Cullis-Suzuki sekä Stephane Garelli kuvasivat hyvin miten vastuullisuus, ympäristöystävällisyys ja paikallisuus ovat uusia suuria kaupallisia trendejä. Ihmiset haluavat tehdä vaikutuksen omilla kuluttajapäätöksillään. James Hansen taas kuvasi meille hyvin epämukavan totuuden ilmastonmuutoksesta ja sen merkityksestä. Olemme jo nyt tilanteessa, jossa ilmastonmuutoksen vahingot ovat niin suuret, että ainakin osa niiden siivoamisesta jää meidän lastemme tehtäväksi.

  1. Toista ja varmista viestin perille meno

Sekä Adam Grant että Patric Lencioni muistuttivat toistamisen tärkeydestä. Harvoin kukaan organisaatiossa saa ideoitaan kuuluville yhdellä kertaa. Toistaminen auttaa sitoutumaan tarinaan ja löytämään oman tulokulman ideaan, sekä liittämään idean jo olemassa oleviin asioihin. Nämä edesauttavat idean omaksumista.

Strategia, kulttuuria tai tavoite ei johda toimintaan, jos se kerrotaan kerran. Vasta toistaminen kyllästymiseen asti muuttaa maailmaa.

Sitkeys palkitaan. Ensi kerralla, kun asiat eivät mene kuten ajattelit, muista että inspiroiva Nic Vujicic soitti 52 kertaa eri kouluihin ennen kuin 53. kerralla sai puhuttua itsensä puhujaksi. Tämä on hyvä muistaa, jokaisesta epäonnistumisesta voi aina oppia ja kehittää omaa taitoaan.

  1. Luottamus on uusi valuutta

Rachel Botsman avasi hyvin, että digitaalinen aikakausi nostaa luottamuksen merkityksen aivan uudelle tasolle. AirBnB, Uber ja muut alustatalouden esimerkit ovat luoneet uuden alustapohjaisen luottamuksen ulottuvuuden, jossa asiakas luottaa ihmisten ja instituutioiden lisäksi myös alustaan, jossa he asioivat. Tätä Botsman kutsui termillä Trust Leap. Tämä luo aivan uusia mahdollisuuksia esimerkiksi jakamistalouden syntymiselle. Muutos on valtava esimerkiksi liikkumisessa: juuri alustapohjainen luottamus BlaBlaCariin, Lyftiin tai Uberiin mahdollistaa autojen käyttöasteen nostamisen ja edullisemman sekä joustavamman liikkumisen.

  1. Isot ideat – isot riskit

Nic Vujicicin inspiroiva puheenvuoro elämän merkityksestä ja Boyan Slatin merien pelastaminen valoi kaikille uskoa, että epäonnistuminen on vain näkökulmasta kiinni. Oppimista tapahtuu jokaisen epäonnistumisen aikana.

Isot, maailmaa muuttavat ideat ovat niitä, joihin useamman pitäisi uskoa. Boyan valoi hyvin pohjaa sille, miten monia maailman ongelmista pitää lähestyä kuten venture-sijoitusta. Riskit ovat isot, mutta tuototkin onnistuessaan ovat valtavat. Boaynin esimerkki muovien siivoamisesta meristä ja myymisestä brändättynä ympäristötietoisille kuluttajille on kerrassaan briljantti.

  1. Luo terve organisaatio

Yksi NBF:n kovimpia puheenvuoroja tänä vuonna oli Patrick Lencioni. Hänen viiltävä analyysinsä osoitti, että organisaation fiksuudella ja osaavuudella saavutetaan enää harvoin kilpailuetua, sillä kaikki organisaatiot ovat pääasiassa fiksuja ja osaavia. Ratkaisevaksi nousevat nuo vaikeasti mitattavat pehmeät asiat joita Patrick kuvasi ”terveellä” organisaatiolla.

Patrick nosti esille viisi keskeistä pointtia:

  1. Luottamus ihmisten välillä, jolloin ihmiset uskaltavat asettaa itsensä kritiikin alaiseksi kehittyäkseen
  2. Konfliktit erityisesti asioiden kesken. Parhaat innovaatiot syntyvä, kun asioita törmäytetään keskenään ja jalostetaan eteenpäin eri näkökulmista.
  3. Sitoutuminen: koko tiimi on sitoutunut yhteiseen tavoitteeseen. Liiallinen kompromissin haku johtaa huonoihin päätöksiin.
  4. Tulosvastuullisuus ennen kaikkea tiimin jäsenten kesken. Terveellinen paine kollegojen puolelta.
  5. Tulokset: isojen, koko joukkueen tulosten tavoittelu. Ei tyytymistä keskinkertaisuuteen.

Kokonaisuutena NBF oli taas rautainen suoritus, vaikka joitain soraääniä kuultiin ”liiallisesta hötöstä”.

___

Keskustelu jatkuu Secton some-kanavissa Facebookissa ja LinkedIn:ssä.

Sananvuoron kirjoittaja Ville Kujansuu on tiettävästi Suomen innovatiivisin blogaava talousjohtaja (toim. subjektiivinen huom.). Suomen johtavan autoalan palveluyhtiön Secto Automotiven riveihin Ville liittyi vuonna 2014.

Nordic Business Forum 2017

Ota yhteyttä!

Miten voimme olla avuksi? Kerro meille autotarpeistasi ja olemme sinuun pian yhteydessä.