Road trip Suomesta Atlantille, Norjassa riittää latureita
Toimittajamme ajoi Suomesta Vaasan ja Uumajan kautta Norjan länsirannikolle. Matka paljasti, että Norja on sähköautoilijalle hyvä vaihtoehto, jos kesäinen road trip komeissa maisemissa kiinnostaa.
Laivalla Vaasasta Uumajaan ja siitä eteenpäin. Ensimmäinen pysähdys Sollefteåssa, Hallstabergetin hiihtokeskushotellissa. Virtaa oli tarjolla, mutta parkkipaikalla ei näy ainuttakaan sähköautoa!
Ensimmäiset Teslat ja Polestarit tulivat vastaan vasta Östersundissa, yli 300 kilometrin ajon jälkeen. Sähköautojen vähäisyys keskisessä Ruotsissa ihmetytti, vaikka niiden hankintaa on maassa tuettu – kyse voi olla tosin sattumasta tarkkailuvuorokauden aikana. Kun Norjan raja alkoi lähestyä, sähköautojen ilmaantumistaajuus lisääntyi huimaa vauhtia – suurin osa oli Norjan kilvissä. Rajan pinnassa Storlienissa kauppakeskuksen pihalla oli kattava setti Teslan latureita, viereisen liikekeskuksen tontilla pari laturia muille. Tosin Teslan latureita on avattu Norjassa muillekin merkeille.
Ruotsissa ja varsinkin Norjassa ajellaan matalampien rajoitusten mukaan kuin Suomessa. Liikenne on molemmissa maissa sujuvaa ja kohteliasta, ohituskaistoja riittää eikä kukaan kiilaile viime tingassa kaistan loppuessa keulan eteen. Varsinkin Ruotsissa kameroista varoitetaan niin hyvissä ajoin ja monilla merkeillä, että sakot saadakseen täytyy olla melkoinen puusilmä. Bensa molemmissa maissa on Suomea halvempaa, hiukan yli kaksi euroa litralta. Huoltoasemilta saa myös virtaa sähköautoon.
Latureita Norjan puolella riittää, pienemmiläkin teillä niitä on jopa 20–30 kilometrin välein, myös huoltoasemilla ja lomakylissä, kuten alla näkyvässä kuvasas Höyt&Lavtissa.
Trondheim on parinsadan tuhannen asukkaan kaupunki, jossa tehdään muun muassa kalastustroolareita. Kaupungissa on myös huikea Nidarosin tuomiokirkko. Autoa voi ladata monissa paikoissa keskustassa, vaikkapa teatterin parkkipaikalla.
Matkamittarissa 1 151 kilometriä, ja matkan ääripiste, Hustadvikan Gjestegård, saavutettu. Pikkuruinen lomakylä-hotelli sijaitsee kaukana kaikesta, päättyvän tien päässä, mutta senkin pihasta löytyy pari laturia.
Matkan varsinainen määränpää ja tarkoitus! Jos on Daniel Craigin Bond-leffojen fani ja pääsee vähän ennen auringonlaskua ajamaan Atlantic Roadia ja yli Storsteisundetin sillan, jolla on kuvattu No time to die -leffan hienoimman takaa-ajokohtauksen alku ja samalla pauhaa elokuvan soundtrackin I’ll Be Right Back -kappaleen viimeisen minuutin jytinä, niin kyllähän siinä henki salpautuu, kurkkua kuristaa ilosta ja sisällä kuplii tolkuton sankaruuden tunne!
Teksti ja kuvat: Sami Turunen