Usein kysytyt kysymykset työsuhdeautoilijan sähköauton lataamisesta
Työsuhdeautoilijalle herää usein kysymyksiä liittyen sähköauton lataamiseen. Alta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksemme niihin.
Tulkinnat pohjautuvat verottajan syventäviin vero-ohjeisiin. Tarkistathan aina verottajan viimeisimmän ohjeistuksen. Secto suosittaa aina olemaan verottajaan yhteydessä, mikäli tulkintaan tarvitaan tukea.
Mitä tarkoittaa vapaa autoetu sähköautoilijana?
Vapaa autoetuautoilijana, työnantajasi kustantaa kaikki työsuhdesähköauton kustannukset. Kustannuksiin kuuluu mm. leasingvuokra, huollot, vakuutukset, sähköauton käyttövoimakustannukset. Ladatun sähkön hinta koostuu sähkönhinnasta, sähköverosta sekä sähkönsiirtomaksusta. Julkisessa lataamisessa, koko julkisen latauksen hinta on laskutettavissa työnantajalta (myös mahdollinen roamingmaksu).
Miten työnantajani saa maksettua minulle lataamani sähkön?
Kauttamme hankittava älykäs kotilatauslaite sisältää MID hyväksytyn energiamittarin, sekä RFID tägin tunnistautumista varten. Kun laitteessa on tunnistautuminen, voi laitetta käyttää myös useamman auton lataukseen, tällöin tilataan vain lisää RFID tägejä. Älykäs kotilatauslaite kertoo latauksen alku- ja loppuajan, sekä ilmoittaa tiedot eteenpäin. Riippuen sähkölaskusi syklistä, maksat tavalliseen tapaan oman sähkölaskusi, ja Plugit hyvittää ladatun sähkön verran sinulle kerran kuukaudessa. Sovellukseen syötetään tilinumero, johon sinulle maksetaan ladatun sähkön perusteella.
Minulla on pörssisähkö, miten ilmoitan tämän hinnan?
Kauttamme hankittava älykäs kotiltauslaite ymmärtää myös pörssisähköä. Syötät kotilatauslaitetoimijamme (Plugit) applikaatioon pörssisähkön päälle lisättävän marginaalin (snt/kWh). Itse pörssisähkön hinta tarkistetaan/haetaan aina automaattisesti Nordpoolista, jonka päälle lisäämäsi marginaali lisätään. Sitten tulee valita sähkönsiirtosopimuksen tyyppi (voit tarkistaa tämän omasta sähkönsiirtolaskustasi). Ja näiden lisäksi valitaan sähköveroluokka (voit tarkistaa sen omasta sähkölaskustasi).
Olen vapaa autoetuautoilija ja minulla on kotilatauslaite, vaihdoin sähkösopimusta, tuleeko minun päivittää sähkönhinta uudelleen?
Verovelvollisena vastaat aina itse tietojen oikeellisuudesta verottajalle. Mikäli jotakin muuttuu sähkösopimuksesi hinnoittelussa, olet velvollinen itse päivittämään tiedot ajantasalle (Plugit) sovellukseen, jotta saat oikean määrän € palautuksena ladatusta sähköstä.
Minulla on jo kotilatauslaite, voinko asentaa jälkikäteen energiamittarin sähkökaappiin?
Emme suosi jälkiasennettavia erillisiä energiamittareita, ne usein mittaavat kaiken sähkön, jolloin mukana on myös kotilatauslaitteen ylläpitoon menevä sähkö. Kauttamme hankittava kotilatauslaite, sisältää energiamittarin ja laskutusyhteyden.
Taloyhtiöni ei ole suotuisa latauslaitetta kohtaan, mitä voin tehdä?
Voit olla myyjääsi yhteydessä, latausyhteistyökumppanimme tukee ja auttaa myös taloyhtiöiden latausasioiden läpimenoissa.
Minulla on käyttöetu, mitä se tarkoittaa sähköautoilijana?
Käyttöetuautoilijana maksat itse lähtökohtaisesti kaikki käyttövoimakustannukset. Tässä on kuitenkin yksi poikkeus; Sähköautolle on tarjolla verovapaasti latausetua vuosille 2021-2025, mikä tarkoittaa että työnantaja saa kustantaa sähkön lataamisen työpaikalla ja tai julkisessa latauspisteessä, tämän edun tarjoaminen riippuu työnantajasta. Tämä koskee käyttöetuautoilijoita. Työnantaja maksaa latauskulut joko suoraan palveluntarjoajalle, tai korvaa työsuhdeautoilijalle hänen ensin itse maksamansa latauksen.
Yritykseni tarjoaa työpaikka ja / tai julkisen lataamisen, mitä tämä tarkoittaa?
Voit käyttöetuautoilijana ladata verovapaasti sähköautoasi työpaikallasi sekä / tai julkisissa latauspisteissä. Sähköautolle on tarjolla verovapaasti latausetua vuosille 2021-2025, mikä tarkoittaa että työnantaja saa kustantaa sähkön lataamisen työpaikalla ja tai julkisessa latauspisteessä, tämän edun tarjoaminen riippuu työnantajasta. Työnantaja maksaa latauskulut, joko suoraan palveluntarjoajalle, tai korvaa työsuhdeautoilijalle hänen ensin itse maksamansa latauksen, jälkimmäisessä tapauksessa työsuhdeautoilijan tulee tehdä kululasku työnantajalleen kuten tavallisestikin.
Miten julkisen latauksen maksaminen toimii?
Secton asiakkaana saat kattavan sähköautoilijan julkisen latauksen verkoston käyttöösi. Näissä latauksen laskutus menee aina suoraan työnantajallesi. Huom! Sinulla on oltava vapaa autoetu tai käyttöetu, yhdistettynä että työnantajasi tarjoaa julkisen latauksen. Voit myös maksaa julkisen latauksen itse ja tehdä tarvittaessa kululaskun työnantajallesi.
Voinko hankkia kotilatauslaitteen itse (olen vapaa autoetuautoilija)?
Voit myös hankkia kotilatauslaitteen itse. Muistathan huomioida että, lataamiseen käytetyn sähkön määrä on luotettavasti todennettavissa mittauslaitteella. Verovapauden kannalta ei ole merkitystä sillä, maksaako työnantaja laskun suoraan sähköyhtiölle vai korvaako se työntekijälle hänen ensin itse maksamansa laskun. Työntekijä on verovelvollinen verottajalle ilmoittamastaan ladatun sähkön määrästä, joten jos haluat tarkentavia kysymyksiä, suosittelemme olemaan yhteydessä verottajaan.
Miten latauslaite vaikuttaa verotusarvooni?
Kotilatauslaite huomioidaan uushankintahinnassa kuten muutkin lisävarusteet. Mikäli kotilatauslaite lasketaan ajoneuvon hankintahintaan lisävarusteena hankinta-arvosta, tulee yrityksen lisätä ”hankintahinta yhteensä” (sisältäen kotilatauslaitteen ja mahdollisen asennuksen) mukainen summa lisävarusteeksi ajoneuvoon. Vuonna 2023 lisävarusteiden hankintahinnat lisätään auton uushankintahintaan siltä osin, kuin niiden yhteenlaskettu arvo ylittää 1 200 euroa. Työnantajan vuokraaman kotilatauslaitteen (ja mahdollisen asennuksen) sopimusaikana maksettavan vuokran määrä lisätään lisävarusteen arvoon. Autoetulaskuriin pääset tästä.
Minulla on kotilatauslaite huomioituna verotusarvossa, sopimukseni päättyy pian, miten laite huomioidaan jatkossa?
Työsuhdeauton vaihtuessa kotilatauslaitetta ei lisätä uuden työsuhdeauton luontoisetuarvoon lisävarusteena.
Minulla on jo leasingauto ajossa, voinko saada vielä kotilatauslaitteen?
Kotilatauslaite voidaan ottaa sopimuksen yhteyteen milloin vain. Ennen vuotta 2023 saadussa luontoisetuautossa lisävarusteiden arvo on lisätty auton uushankintahintaan siltä osin kuin niiden arvo on ylittänyt 850 euroa. Jos kuitenkin tällaiseen autoon hankitaan uusia lisävarusteita 1.1.2023 tai sen jälkeen, lasketaan uusien ja vanhojen lisävarusteiden hinnat yhteen ja lisävarusteiden hinta lisätään auton uushankintahintaan siltä osin kuin niiden arvo ylittää 1 200 euroa.