Secton henkilöstö toimii yrityksen arvojen toteuttajana

Meillä on hyviä ja vastuullisesti arvojemme mukaisesti ajattelevia työntekijöitä, joista olemme ylpeitä.  Seuraavissa esimerkeissä empatiasta ja auttamisen halusta kertoo Roope Kolisin avustusmatka Ukrainaan ja vastuullisuudesta Noora Floor-Bergin hakeutuminen uuteen, Secton vastuullisuusstrategian mukaiseen työtehtävään.

Auttamisen halu vei avustusmatkalle Ukrainaan

Kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi helmikuussa 2022, Secton myyntipäällikkö Roope Kolis seurasi sitä yhtä järkyttyneenä kuin koko maailma. Roopessa heräsi vahva halu olla avuksi. ”Kahden pienen pojan isänä kuva ukrainalaisen pikkupojan hädästä sodan keskellä sai minut toimimaan, ja halusin tehdä jotain konkreettisempaa kuin antaa rahalahjoituksen. Syntyi päätös lähteä viemään avustustarvikekuormaa ja tuoda samalla sotaa pakenevia ihmisiä turvaan Suomeen”, Roope muistelee vuoden takaisia tapahtumia.

Yksin matkalle ei turvallisuussyistä voinut lähteä ja kumppaniksi löytyi Roopen läheinen ystävä Elmo Makkonen. Secto tuki Roopen hanketta antamalla matkakassan pakollisiin menoihin ja luovuttamalla käyttöön kaksi retkeilyautoa, joihin mahtuisi paluumatkalle kymmenen sotapakolaista.

Secto Automotive Roope Kolis

Noin 1500 kilometrin matka Helsingistä Ukrainan rajalle taittui Baltian läpi ripeään tahtiin. Autoihin oli lastattu Helsingissä muun muassa lastenruokaa, vaippoja ja makuualustoja. Ukrainan rajalla sodan läsnäolo alkoi konkretisoitua, mutta vasta pakolaisten vastaanottokeskuksessa tilanteen todellinen karuus paljastui Roopelle ja Elmolle. ”Isossa teollisuushallissa oli satoja ihmisiä, mutta aivan hiirenhiljaista. Ihmisten ahdistus oli käsinkosketeltavaa, kasvoilta paistoi epätoivo ja suru. Oma olo tuntui tosi pieneltä. Yhtäkkiä ymmärsimme myös, että me olimme tarjoamassa satojen ihmisten joukosta kymmenelle mahdollisuuden päästä turvaan.”

 Miesten kyytiin valikoitui lopulta kuusi naista ja neljä pientä lasta, jotka olivat esittäneet toiveen päästä Pohjoismaihin.  Matkan aikana Roope selvitti mihin kyytiläiset voisivat Suomessa asettua. Tallinnan lautalle tultaessa ukrainalaisille oli jo löytynyt majoituspaikat. Helsingin satamassa Suomen rajaviranomaiset ja poliisi opastivat jatkon käytännön asioista. 

Kotiin palattuaan Roopen ensimmäinen ajatus oli lähteä heti uudelle matkalle. ”Käynti Ukrainan pakolaiskeskuksessa jätti todella vahvan tarpeen auttaa enemmän. Ymmärsin kuitenkin, että kahden pienen lapsen isänä minulla on omat velvollisuuteni täällä ja luovuin ajatuksesta”, Roope kertoo. ”Olen kuitenkin erittäin iloinen, että tein matkan, vaikka se ulkopuolisen silmin saattoi näyttää hieman hullulta tai jopa vaaralliselta. Mutta kun ihmisillä on hätä, silloin täytyy auttaa.”

Secton strategiamuutos toi unelmatyöpaikan

Noora Floor-Berg on toiminut tammikuun 2023 alusta Secton Compliance Specialistina. Hänen tehtävänään on huolehtia, että strategian mukainen governance-toiminta toteutuu koko organisaatiossa. ”Summattuna voisi sanoa, että tehtäväni on saada koko henkilökunta ymmärtämään miksi ESG:hen kuuluvat asiat ympäristötavoitteista eettisiin ohjeisiin ovat tärkeitä. Viime kädessähän ESG on yrityksen kilpailuedulle iso asia, joka varmistaa meidän kaikkien sectolaisten hyvän tulevaisuuden samalla kun se auttaa meitä toimimaan paremmin ja ympäristöystävällisemmin”, Noora kuvaa.

Vielä syksyllä 2022 Nooran toimenkuva oli melko kaukana nykyisestä. ”Toimin palvelupäällikkönä konerahoituspalvelussa, jossa järjestelimme isojen työkoneiden leasingrahoitusratkaisuja. Siinä maailmassa valitettavasti menee vielä hetki ennen kuin se muuttuu nollapäästöiseksi. Konerahoitusliiketoiminta ei enää soveltunut Secton vastuullisuusajattelun mukaiseen strategiaan ja se päätettiin lopettaa”, Noora kertoo. Konerahoitusliiketoiminnan lopettamisen myötä loppuisi myös Nooran työ palvelupäällikkönä. Muutoksesta avautui kuitenkin Nooralle uusi ja entistä parempi tulevaisuus. Secto tarvitsi henkilön viemään strategian mukaisia muutoksia käytäntöön ja seuraamaan niiden toteutumista. Noora haki paikkaa ja sai sen. "Minulle muutos oli varsinainen onnenpotku, sillä tämä työ on juuri sellaista mistä olen unelmoinut. Olin alun perinkin hakeutunut Sectoon siksi, että yrityksen arvot ja toimialalla poikkeuksellinen ympäristöajattelu puhuttelivat minua.  Nyt pääsen työskentelemään täydellä teholla niiden edistämiseksi.”

Nooran mukaan Secton toiminnan kasvaessa avautuu henkilöstölle jatkuvasti mahdollisuuksia kehittyä ja hakea uusia työhaasteita. ”Tietysti niitä pitää haluta ja niiden eteen joutuu tekemään työtä, mutta jos on siihen valmis, ympäristö on todella kannustava.”

Secto Automotive Noora Floor-Berg