sähköauton lataaminen

Pikalatauksen voi tulevaisuudessa maksaa kortilla

EU:n uusi AFIR-asetus (Alternative Fuels Infrastucture Regulation) astui Suomessa voimaan 13. huhtikuuta. Asetuksen mukaan 13.04.2024 jälkeen käyttöönotettavilla yli 50 kilowatin tehoisilla pikalatausemilla on voitava maksaa helposti maksukorteilla ilman tilauspalveluun sitoutumista, ja hintojen on oltava avoimesti kuluttajien saatavilla. Pankki- tai luottokortti on valittu maksuvälineeksi, jotta käyttäjä voi ladata autoa ilman, että hänen tarvitsee rekisteröityä minkään yhtiön asiakkaaksi. Myös vanhoilla pikalatausasemilla vastaava muutostyö on tehtävä vuoden 2027 alkuun mennessä. Sen sijaan hitaammilla, alle 50 kilowatin latausasemilla asiakas voidaan ohjata jatkossakin maksamaan operaattorin omalla sovelluksella tai lataustagilla.

Julkisessa lataamisessa on käytetty maksutapoina erilaisia operaattoreiden sovelluksia ja lataustageja. Laaja palveluntarjoama on saattanut aiheuttaa hankaluutta ja epävarmuutta. Autoilija ei välttämättä ole ollut varma latausasemalle suunnatessaan latauksen maksuun tarjolla olevasta maksutavasta. Monet eivät ole halunneet ottaa käyttöön moni eri sovelluksia tai lataustageja, arjessa onkin ajettu aina tutuille ja turvallisille latausasemille.

Secton asiakkailla on monipuoliset ratkaisut julkiseen lataukseen

Secton asiakkaat, joilla työnantaja kustantaa käyttövoiman, voivat sopia työnantajansa kanssa oman maksukortin käytöstä latausten maksuun. Tällöin autokäyttäjä maksaa latauksen itse maksupäätteellisillä latausasemilla ja hakee kuittia vastaan latauskulun takaisin työnantajaltaan yrityksen yleisten kulukorvaussääntöjen mukaisesti.

Secton kautta on tarjolla useita operaattoreita julkiseen lataamiseen. Näiden tarjoajien lataukset läpilaskutetaan suoraan yrityksen leasinglaskulla, eikä autokäyttäjän tarvitse tehdä näistä kululaskuja.

Secton kautta tarjolla olevat julkisen latauksen ratkaisut:

  • Fortum Charge & Drive tagi, joka toimii tällä hetkellä Suomessa Fortumin C&D omilla latausasemilla sekä Virran, K-Latauksen ja Ionityn latausasemilla.

  • S-yrityskortti, joka mahdollistaa ABC-latauksen käytön applikaatiosta.

  • K-lataus (applikaatio)

  • Neste maksuväline, joka mahdollistaa My Uusiutuva Lataus -pisteiden käytön maksuvälineellä.

  • Plugit applikaatio toimii Plugit:n omilla latausasemilla, sekä K-Latauksen ja Virran latauspisteellä.

Fortum Charge & Drive sekä Plugit hinnoittelevat latauksen latauspisteen operaattorin määrittämän hinnan mukaisesti, joka saattaa poiketa operaattorin suoramyyntihinnasta. On aina edullisinta ja suositeltavaa käyttää latausoperaattorin omaa maksutapaa.