Työsuhdeautoilija istuu sähköautossa

Sähköauton verotus työsuhdeautona.

Työnantajasi voi tarjota verovapaata sähköauton latausta työntekijöille.

Sekä oman auton että työsuhdeauton julkinen ja työpaikkalataaminen on vapautettu luontaisetuverotukselta vuoden 2025 loppuun saakka. Työnantajasi voi siis tarjota sinulle lataamismahdollisuuden ilman, että se vaikuttaa verotukseesi. Kannattaa siis tarkistaa onko teidän yrityksessä etu hyödynnettävissä. Mikäli on, niin kannattaa tutkia, pystytkö pääsääntöisesti lataamaan autoasi muualla kuin kotona, jolloin edullisempi käyttöetu olisi oikea ratkaisu. Toisaalta kotilatauksessakin puhutaan vain muutaman euron kustannuksesta sataa kilometriä kohden.

Vapaa autoetu vai käyttöetu?

 Työntekijän autoedulle on kaksi eri vaihtoehtoa: vapaa autoetu ja käyttöetu.

  • Vapaa autoetu: työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon kohdistuvat kustannukset.

  • Käyttöetu: muutoin sama kuin vapaa autoetu, mutta työntekijä maksaa itse työsuhdeauton käyttövoimakustannukset. Huom! Mikäli työnantajasi tarjoaa työpaikka- ja/tai julkisen lataamisen, voidaan näiden latausten osalta osoittaa käyttövoimakustannukset työnantajalle vuoteen 2025 loppuun saakka (selvitäthän aina työnantajaltasi työnantajasi tarkemmat määritykset edulle).

Sopiiko sähköauto sinulle työsuhdeautoksi?

Vähäpäästöisen työsuhdeauton hankintaan on tarjolla monia veroetuja ja autoilijan kannattaa ne hyödyntää. Etujen lisäksi kannattaa toki varmistua auton käyttömukavuudesta esimerkiksi tekemällä Sopiiko sähköauto sinulle? -testimme.

 Sähköauto sopii hyvin työsuhdeautoksi, jos:

  • Arvostat uudehkon työsuhdeauton ominaisuuksia ja kuluennakoitavuutta yli vanhemman oman auton mahdollisesti pienempää kuukausikustannusta ja yllätyskuluja.

  • Haluat ajaa vastuullisesti ja pidät tärkeänä, että hiilijalanjälkesi on mahdollisimman pieni. Täyssähköautolla paikalliset CO2 -päästöt ovat pyöreät nolla.

  • Sähköauto sopii päivittäiseen käyttöösi. Voit ladata autoa kotona tai työpaikalla, ja ajat useiden satojen kilometrien päivämatkoja vain satunnaisesti.

  • Sinulla ei vielä ole työsuhdeautoa, mutta ajat paljon työn puitteissa. Tällöin kannattaa laskea työnantajan kanssa mikä työsuhdeauton ja kilometrikorvausten kustannusero on ja pohtia onko vapaa vai käyttöetu sinulle edullisin vaihtoehto.

Laske työsuhdeautosi verotusarvo

Auto katsotaan verotettavaksi työsuhde-eduksi silloin kun työnantaja antaa työntekijälle käyttöön auton, jota työntekijä voi käyttää sekä työ- että vapaa-ajallaan. Autoetu on palkkaa, josta tulee maksaa veroa.

Autoedun verotusarvo lasketaan auton käyttöönottovuoden mukaan määräytyvänä prosenttiosuutena auton hankintahinnasta ja siihen lisättynä kiinteänä summana. Autoedun arvoon vaikuttaa lisäksi:

  • Onko käytössäsi vapaa autoetu: työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon kohdistuvat kustannukset.

  • Onko käytössäsi käyttöetu: muutoin sama kuin vapaa autoetu, mutta työntekijä maksaa itse työsuhdeauton käyttövoiman eli polttoaineen tai sähkön.

  • Ajat erityisen paljon tai vähän yksityisajoa.

  • Vähäpäästöisille työsuhdeautoille on osoitettu merkittäviä verotusetuja vuosille 2020-2025.

Sähköauton alempi autoedun verotusarvo voi säästää satasia kuukaudessa työsuhdeautoilijalta.

Autoedun yleiset periaatteet ovat samat käyttövoimasta riippumatta. Autoetu on luontaisetu, johon kuuluu, että työntekijä ja hänen perheensä voivat käyttää työnantajan kustantamaa autoa yksityisajoihinsa, joihin lasketaan myös työmatkat.  Koska yhteiskunta kuitenkin tukee voimakkaasti siirtymää fossiilittomaan ajamiseen, verottajakin antaa helpotuksia sähköautoilijalle.

Sähköautosta ei makseta autoveroa – ja se alentaa auton verotusarvoa.

Täyssähköautot, jotka on rekisteröity vuoden 2021 jälkeen, on vapautettu autoverosta. Keskimäärin tämä tarkoittaa noin 1500 euron alennusta sähköauton hankintahintaan, joka puolestaan alentaa auton verotusarvoa. Kalliimmassa autossa hyöty luonnollisesti kasvaa.

Päästöttömien autojen verotusarvoja on tällä hetkellä alennettu vuoteen 2025 loppuun asti.  Päästöttömien autojen verotusarvoa on laskettu vuosille 2021-2025 170 €/ kk. Mikäli auton ainoa käyttövoima on sähkö tulee vapaan autoedun verotusarvoon lisäksi käyttökustannusten euromääräinen vähennys, tämä vähennys kasvaa viidellätoista eurolla vuonna 2024. Vähennys on vuonna 2024 135€/kk (vuosina 2021-2023 vähennys oli 120 €/kk).

Alle 100 g/km -päästöisten autojen, eli käytännössä ladattavien hybridien, verotusarvoja on laskettu vuoteen 2025 loppuun asti käyttöedun ja vapaan autoedun osalta 85 €/kk. Tämän lisäksi lataushybridien ja kaasuautojen vapaaseen autoetuun tulee 60 euron kuukausittainen lisävähennys eli yhteensä verohelpotus on 145 €/kk.

 Alla olevassa taulukossa on vertailtu eri käyttövoimien verotusarvoja vuoden 2024 osalta. Siitä nähdään, että sähköautoilija voi säästää veroetuina satasia kuukaudessa työsuhdeautoilussaan.

Auton s.hinta 25 000 € Lisävar. arvo 5 000 €Vapaan autoedun verotusarvo (kok.alennus / kk)Käyttöedun verotusarvo (kok.alennus / kk)
Polttomoottori680 € / kk485 € / kk
Ei-ladattava hybridi < 100 g Co2595 € / kk (85 €)400 € / kk (85 €)
Lataushybridi < 100 g Co2535 € / kk (85 € + 60 €)400 € / kk (85 €)
Täyssähkö375 € / kk (170 € + 135 €)315 € / kk (170 €)

Kerromme mielellämme lisää palveluistamme! Jätä meille yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä.