sähköautossa on alempi verotusarvo

Sähkoauton verotus työsuhdeautona

Sähköauton alempi autoedun verotusarvo voi säästää satasia kuukaudessa työsuhdeautoilijalta

Autoedun yleiset periaatteet ovat samat käyttövoimasta riippumatta. Autoetu on luontaisetu, johon kuuluu, että työntekijä ja hänen perheensä voivat käyttää työnantajan kustantamaa autoa yksityisajoihinsa, joihin lasketaan myös työmatkat.  Koska yhteiskunta kuitenkin tukee voimakkaasti siirtymää fossiilittomaan ajamiseen, verottajakin antaa helpotuksia sähköautoilijalle.

Sähköautosta ei makseta autoveroa – ja se alentaa auton verotusarvoa

Täyssähköautot, jotka on rekisteröity vuoden 2021 jälkeen, on vapautettu autoverosta. Keskimäärin tämä tarkoittaa noin 1500 euron alennusta sähköauton hankintahintaan, joka puolestaan alentaa auton verotusarvoa. Kalliimmassa autossa hyöty luonnollisesti kasvaa.

Päästöttömien autojen verotusarvoja on tällä hetkellä alennettu vuoteen 2025 asti.  Käyttöedussa vähennys on 170 €/kk ja vapaassa autoedussa 290 €/kk. Vapaassa autoedussa kokonaissumma muodostuu täyssähköauton verotusarvon alennuksesta 120 €/kk ja vuoden 2020 jälkeen ensirekisteröidyille täyssähköautoille tulevasta lisävähennyksestä 170 €/kk.

 Alle 100 g/km -päästöisten autojen, eli käytännössä ladattavien hybridien, verotusarvoja on laskettu vuoteen 2025 asti käyttöedun ja vapaan autoedun osalta 85 €/kk. Tämän lisäksi lataushybridien ja kaasuautojen vapaaseen autoetuun tulee 60 euron kuukausittainen lisävähennys eli yhteensä verohelpotus on 145 €/kk.

 Alla olevassa taulukossa on vertailtu eri käyttövoimien verotusarvoja. Siitä nähdään, että sähköautoilija voi säästää veroetuina satasia kuukaudessa työsuhdeautoilussaan.

Auton s.hinta 25 000 € Lisävar. arvo 5 000 €Vapaan autoedun verotusarvo (kok.alennus / kk)Käyttöedun verotusarvo (kok.alennus / kk)
Polttomoottori650 € / kk455 € / kk
Ei-ladattava hybridi < 100 g Co2565 € / kk (85 €)370 € / kk (85 €)
Lataushybridi < 100 g Co2505 € / kk (85 € + 60 €)370 € / kk (85 €)
Täyssähkö360 € / kk (170 € + 120 €)285 € / kk (170 €)

Vapaa autoetu vai käyttöetu?

 Työntekijän autoedulle on kaksi eri vaihtoehtoa: vapaa autoetu ja käyttöetu.

  • Vapaa autoetu: työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon kohdistuvat kustannukset.

  • Käyttöetu: muutoin sama kuin vapaa autoetu, mutta työntekijä maksaa itse työsuhdeauton käyttövoiman.

 Vertailua tehdessä kannattaa erityisesti huomioida se, että sekä oman että työsuhdeauton julkinen ja työpaikkalataaminen on vapautettu luontaisetuverotukselta vuoteen 2025. Työnantajasi voi siis tarjota sinulle lataamismahdollisuuden ilman että se vaikuttaa verotukseesi. Kannattaa siis harkita, pystytkö pääsääntöisesti lataamaan autoasi muualla kuin kotona, jolloin edullisempi käyttöetu olisi oikea ratkaisu. Toisaalta kotilatauksessakin puhutaan vain muutaman euron kustannuksesta sataa kilometriä kohden.

Laske käyttämäsi tai suunnittelemasi työsuhdeauton verotusarvo helposti työsuhdeautoilijan autoetulaskurilla https://secto.fi/tyosuhdeautoilijan-autoetulaskuri/

Sopiiko sähköauto sinulle työsuhdeautoksi?

Vähäpäästöisen työsuhdeauton hankintaan on tarjolla monia veroetuja ja autoilijan kannattaa ne hyödyntää. Etujen lisäksi kannattaa toki varmistua auton käyttömukavuudesta esimerkiksi tekemällä Soveltuuko sähköauto sinulle? -testimme.

 Sähköauto sopii hyvin työsuhdeautoksi, jos:

  • Arvostat uudehkon työsuhdeauton ominaisuuksia ja kuluennakoitavuutta yli vanhemman oman auton mahdollisesti pienempää kuukausikustannusta ja yllätyskuluja.

  • Haluat ajaa vastuullisesti ja pidät tärkeänä, että hiilijalanjälkesi on mahdollisimman pieni. Täyssähköautolla paikalliset CO2 -päästöt ovat pyöreät nolla.

  • Sähköauto sopii päivittäiseen käyttöösi. Voit ladata autoa kotona tai työpaikalla, ja ajat useiden satojen kilometrien päivämatkoja vain satunnaisesti.

  • Sinulla ei vielä ole työsuhdeautoa, mutta ajat paljon työn puitteissa. Tällöin kannattaa laskea työnantajan kanssa mikä työsuhdeauton ja kilometrikorvausten kustannusero on ja pohtia onko vapaa vai käyttöetu sinulle edullisin vaihtoehto.

Laske työsuhdesähköautosi verotusarvo

Auto katsotaan verotettavaksi työsuhde-eduksi silloin kun työnantaja antaa työntekijälle käyttöön auton, jota työntekijä voi käyttää sekä työ- että vapaa-ajallaan. Autoetu on palkkaa, josta tulee maksaa veroa.

Autoedun verotusarvo lasketaan auton käyttöönottovuoden mukaan määräytyvänä prosenttiosuutena auton hankintahinnasta ja siihen lisättynä kiinteänä summana. Autoedun arvoon vaikuttaa lisäksi:

  • Onko käytössäsi vapaa autoetu: työnantaja maksaa kaikki työsuhdeautoon kohdistuvat kustannukset.

  • Onko käytössäsi käyttöetu: muutoin sama kuin vapaa autoetu, mutta työntekijä maksaa itse työsuhdeauton käyttövoiman eli polttoaineen tai sähkön.

  • Ajat erityisen paljon tai vähän yksityisajoa.

  • Vähäpäästöisille työsuhdeautoille on osoitettu merkittäviä verotusetuja vuosille 2020-2025.

Kerromme mielellämme lisää palveluistamme! Jätä meille yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä.